Foto: SVT

Fler ska svänga om

Publicerad

Under SM-veckan nyligen var rullstolsdans en av grenarna. En sport som Parasportförbundet här i Västmanland nu på nytt vill prova att satsa på.

– Det är en social plattform att kunna dansa i olika sammanhang, och om sen en och annan vill börja tävlingsdansa så är det ju det en fantastisk bonus, säger Helena Hagberg, ordförande Västmanlands Parasportförbund.

Helena Hagberg, ordf Västmanlands Parasportförbund Foto: SVT

– Jag tror att många personer med funktionsnedsättning aldrig lärde sig att dansa i skolan, och jag tror att det här skulle vara en fantastisk chans att få återerövra den kunskapen. Att få lära sig dansa på egna villkor, säger hon.

Prova-på-tillfälle

Förra året gjorde förbundet i Västmanland ett försök att bjuda in till ett ”prova-på-tillfälle” med rullstolsdans. Inför det var intresseanmälningarna få och den ställdes in.

I efterhand började intresseanmälningarna ändå att komma, och nu görs ett försök att få till ett nytt tillfälle. Förhoppningsvis under våren.

Vilka är svårigheterna som gör att det är svårt att ta sig ut och dansa?

– Det kan nog vara många olika orsaker. Till exempel att man inte kan, man vet inte hur man ska kunna lära sig det här som vuxen. Men sen kan det ju vara att det inte går så bra att dansa i vilken rullstol som helst eller att man inte riktigt vågar lita på sin egen kropp.

– Men jag tror att om vi kan skapa ett tillfälle då det går att testa, så kanske man kan komma över den där första rädslan, säger Helena Hagberg, ordförande Västmanlands Parasportförbund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.