Yrkesfiskaren Mats Eriksson. Foto: Madeleine Longo/SVT

Mer gös i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

För snart tre år sedan förändrades minimimåttet på gösen man får ta upp från 40 till 45 centimeter. Redan nu kan man se större gösar i Mälarens vatten.

SVT fick följa med yrkesfiskaren, Mats Eriksson, ut på Mälaren för att ta en fisketur. Han tog upp flera gösar i två av sina utlagda nät och han mätte ett flertal till över 45 centimeter. Alla som var under minimimåttet kastade han i vattnet igen.

– Det är ett väldigt skonsamt sätt att fiska på, eftersom fiskarna klarar sig och simmar vidare. Det finns väldigt mycket gös i sjön som är mellan 35 och 45 cm som kommer in i fisket snart och det är jättekul, säger Mats Eriksson, yrkesfiskare och ordförande för Mälarens fiskarförbund.

Mälarens vatten

– Jag tror att både yrkesfiskarna och fritidsfiskarna är ganska nöjda med resultaten, eftersom både gösen och fångsterna blivit större, säger Ronnie Hermansson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen Västmanland.

Mer fisk i framtiden

Hjälmaren ligger drygt tolv år före när det gäller minimimåttsförändringen och där har det visat sig ge positiva resultat. Redan i Mälaren har man sett en del förändringar.

– För fisket är den det som betyder nästan allt skulle jag säga. Gösen är det första man tänker på när det gäller Mälaren, säger Ronnie Hermansson.

Betyder allt för fisket

Gösen är en av de viktigaste fiskarna i Mälarens vatten.  Idag arbetar 36 yrkesfiskare runt Mälaren. I Västmanland jobbar 14 yrkesfiskare och lika många är aktiva yrkesfiskare i Sörmland. I Uppland arbetar fyra personer i Enköping. Resterande med fisklicens arbetar i Stockholms län.

– Gösen är jätteviktig. Den utgör omkring 70 procent av vår huvudintäkt i vårt totala fiske, säger Mats Eriksson.

– För fisket är den det som betyder nästan allt skulle jag säga. Gösen är det första man tänker på när det gäller Mälaren, säger Ronnie Hermansson.

Framtiden för gösen

Det finns fortfarande ågärder som bör göras för gösen i framtiden och det kvartstår fortfarande en del problem sedan minimimåttet förändrades.

– Det tas fortfarande upp för små gösar av oseriösa fiskare som inte håller minimimåttet. Vi försöker beivra folk som inte följer reglerna, säger Per Arne Blomber, ordförande i fiskföreningen Aspen.

Vad måste man göra i framtiden för gösen?

– Vi måste arbeta mer med provfisken för att få en bra beståndsuppskattning. Risken blir annars att det blir ett överfiske och då kan man slå undan fötterna för de näringar som bedrivs vad gäller både yrkesfisket och fritidsfisket, säger Ronnie Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mälarens vatten

Mer i ämnet