Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När ska de bli klara?”, undrar pizzabagaren Ramazan Dogan som säger sig förlora mellan 50 000 och 60 000 kronor per månad på grund av ett ledningsarbete som nu pågått drygt 1,5 år. Foto: Robert Gustavsson och Hanna Eklund, SVT

Efter 1,5 års grävarbete på Malmabergsgatan – pizzabagaren Ramazan kräver ersättning: ”De har burat in oss”

Uppdaterad
Publicerad

Mälarenergis arbete med att byta ut ledningar längs den i vanliga fall hårt trafikerade Malmabergsgatan i Västerås har dragit ut på tiden, och flera företagare säger sig nu vilja ha kompensation för de förluster som bara tycks fortsätta.

– På grund av den långa omvägen hit har våra lunchgäster i genomsnitt bara tio minuter på sig att äta. De flesta kommer inte, säger Ramazan Dogan, som driver en pizzeria längs vägen.

Sommaren 2022 påbörjade Mälarenergi ett ledningsarbete som innebar att Malmabergsgatan måste stängas av för genomfartstrafik. Arbetet skulle vara färdigt i december 2023, men den senaste bedömningen är att det inte kommer att vara helt klart förrän senare i vår eller till sommaren.

– Vi har blivit så hårt drabbade, och det enda vi kan göra är att ansöka om ersättning från Mälarenergi, eller kommunen eller den som är ansvarig, säger pizzabagaren Ramazan Dogan.

Har ni tagit reda på om det är möjligt?

– Nej, men vi kommer att göra det.

Tvingas köra långa omvägar

Längs vägen finns ett antal företag, som pizzerior, frisörer, en kiosk och en kampsportsklubb. Deras kunder har varit tvungna att köra långa omvägar för att komma fram, och även om Malmabergsgatan nu är öppen igen för dem som bor i området fortsätter arbetet. Sedan ett par veckor är infarten till Haga Parkgata, där flera matställen huserar, helt blockerad.

Har ni fått information av Mälarenergi, inför och under det här arbetet?

– Personligen nej, informationen vi har har vi fått från kunder eller medier, säger Samer Thoumy, som driver en kiosk längs vägen.

I klippet berättar tre företagare hur Mälarenergis ledningsarbete har drabbat dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.