Foto: svt

Försäkringsbolag: ”Vänd er till ansvarig med kostnaderna”

Uppdaterad
Publicerad

Efter färgspridningen över bostadsområdet i Köping har försäkringsbolag fått många påringningar.

– Vi har fått ett antal samtal från personer som drabbats av det här. Både från de som vill anmäla skador på bilar, hus, trädgårdsmöbler och annat men också de som ber om råd hur de ska göra, säger Mikael Hellberg, på Länsförsäkringar bergslagen som är ett av de försäkringsbolag som har kunder i området.

Som SVT tidigare rapporterat har sprayfärg spridits över ett bostadsområde vid Kungsängen i Köping. Enligt de boende i samband med att Mälarenergis ställverk målades. Något som nu ska utredas.

Färgtäckt bostadområde i Köping

Kan finnas skydd i försäkring

Rådet till de drabbade har varit att så snabbt som möjligt ta kontakt med sitt försäkringsbolag för att få hjälp, och enligt skadechef Mikael Hellberg ser det olika ut beroende på försäkring vilken hjälp som går att få.

– Finns det en vagnskadeförsäkring på bilen så gäller den. Även när det gäller hus och till exempel trädgårdsmöbler kan det finnas ett försäkringsskydd, men det blir ju en självrisk att betala, säger han.

”Kräv ersättning”

Så snart det fastställt vem eller vilka som är ansvariga för att färgen spridits i området, så tycker Mikael Hellberg att de som drabbats ska vända sig dit och försöka kräva ersättning för de kostnader som färgen orsakat. Till exempel för utlagda försäkringssjälvrisker och andra omkostnader.

– I nuläget är det ju inte fastställt vem som bär ansvar men klart är ju att det är någon som orsakat den här färgspridningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Färgtäckt bostadområde i Köping

Mer i ämnet