Anders Lindstrand, utredningschef på IF Foto: SVT

Försäkringsbolaget: ”Ett erkännande”

Uppdaterad
Publicerad

Ett erkännande men framförallt något som ger anhöriga svar. Så reagerar försäkringsbolaget på beskedet att 42-åriga kvinnan förklarats skyldig.

Den 42-åriga kvinnan är enligt tingsrätten också skyldig när det handlar om den falska livförsäkringen hon tecknade innan makens drunkningsdöd.

– Det här är såklart mycket positivt särskilt med tanke på att tingsrätten konstaterar  att det är en övertygande bevisning som gör att de fattar det här beslutet, att kvinnan är skyldig på alla de här punkterna, säger Anders Lindstrand, utredningschef på IF.

Arbogafallet

– Det som gjorde att vi drev det här vidare från början det var ju framförallt för att mannens efterlevande skulle få svar på alla sina frågor kring vad det var som egentligen hände där nere vid sjön. Och i och med det här beslutet från tingsrätten så hoppas jag att de nu får det, fortsätter han.

Ville ha pengar från ett dödsfall hon själv orsakat

I januari 2015, sju månader innan mordet på maken, tecknade den 42-åriga kvinnan en falsk livförsäkring i sin makes namn genom att låtsas vara han.

Bara dagar efter att maken hittades död i början av augusti försökte hon sedan få ut två miljoner kronor i ersättning på den aktuella försäkringen. Ett dödsfall som hon enligt Tingsrättens beslut själv orsakat genom anstiftan till mord.

Utredningen som grund

Försäkringsbolaget, som aldrig betalade ut några pengar till kvinnan, ansåg att det aldrig funnits en giltig försäkring och de inledde då en utredning kring det misstänkta dödsfallet.

– Ända sedan senhösten 2015 har ju vår uppfattning varit att något inte stått rätt till. Och det är ju den utredning vi gjorde då, som polisen till en början inte var intresserad av men som sedan plockades upp, som legat till grund. Så det är ju också ett erkännande, Anders Lindstrand, utredningschef på IF som säger sig vara mycket nöjd med polisens och åklagarnas arbete före och under den långa rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet