Skogsbranden resulterade i nya samarbetet

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade det nya samarbetet mellan Mälardalens Brand- och räddningsförbund och räddningstjänsten i Eskilstuna och Strängnäs. Bakgrunden är den stora skogsbranden 2014.

Efter skogsbranden så insåg Mälardalens Brand- och räddningsförbund att de under delar av året inte hade tillräckligt stark ledningsförmåga för att hantera så stora bränder. Önskan fanns att gå samman med räddningstjänsten i norra delen av länet. Men i stället blev det Eskilstuna och Strängnäs som kom att bli samarbetspartners. I dag var första dagen med det nya samarbetet, RäddSam Mälardalen.

– Eskilstuna insåg ju att om inte vår organisation hade kapacitet att hantera en så stor brand så har ju inte de heller det. Så de behöver ju också samarbeta för att få en bra slagkraft tidigt, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör i Västerås.

Fler riskobjekt

Det nya samarbetet innebär att personal på de olika stationerna kommer att jobba gemensamt. De kommer även ha samma tekniska system som de jobbar i. Det kommer att bli fler larm och fler riskobjekt att ha kunskap om. Men det kommer också att finnas en bättre ledningskapacitet för att bygga upp en stab om något händer.

– Den dagen det händer något stort så kommer vi vara fler och vana att jobba tillsammans i samma system. Det kommer vara viktigt till exempel om det skulle inträffa en skogsbrand eller annan stor händelse, säger Lasse Lagebo, räddningschef för Räddningstjänsten i Eskilstuna.

Dygnet runt befäl

Det kommer att finnas befäl som rör sig över hela området och i Eskilstuna kommer det finnas ett inre befäl som jobbar dygnet runt. Något varken Strängnäs eller Västerås haft tidigare. Däremot kommer det inte alltid att finnas det högsta befälet på plats i Västerås. Tre av åtta veckor så kommer brandingenjören från Eskilstuna istället för Västerås, vilket gör att de kommer fram till skadeplatsen i ett senare skede.

– Stationerna kommer att åka på samma larm som förut så släckningsarbetet kommer inte att dröja. Men ibland kan det hända att brandingenjören på ledningsnivå måste åka från Eskilstuna och det kommer att ta lite längre tid, säger Fredrik Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.