Folkpartiledaren Jan Björklund talade på partiets riksmöte i Västerås. Foto: Peter Krüger /TT

FP vill återerövra egen identitet

Publicerad

Huvudbudskapet till de omkring 700 folkpartisterna på Aros kongresscenter i Västerås var att Folkpartiet nu ska förnya sig. FP gjorde i höstas sitt näst sämsta valresultat i partiets historia. Björklund skyllde på att åtta år i regering och i en allians med andra partier har suddat ut Folkpartiets identitet.

På Folkpartiets riksmöte i Västerås talade partiledaren Jan Björklund om breddning, förnyelse och omprövning av den egna politiken.  

– För att bli ett större parti måste vi bredda oss, sade han och varnade för att den politiska förnyelsen kan göra ont och ta tid och kräva att heliga kor omprövas.

Trots att Folkpartiet kunnat profilera sig mer under sex månader i opposition så har opinionssiffrorna varit usla. Några tyngre röster för att byta ut Björklund vid partiets landsmöte i höst har dock ännu inte hörts. Men många kritiker på gräsrotsnivå tycker att Folkpartiet tappat sin socialliberala profil.

Björklund använde ordet socialliberal flitigt i talet och pekade ut socialliberala uppdrag framöver, bland annat att skapa ett välfärdssamhälle i världsklass.

Lansering av garanti för äldre

Folkpartiet vill ge äldre med hemtjänst rätt att få sin mat lagad i det egna köket. Folkpartiledaren Jan Björklund lanserade laga-mat-garantin i sitt tal på partiets riksmöte.

I talet tog han sin 94-åriga mamma som exempel. Hon får sin mat i en plastförpackning från hemtjänsten, snabbt tillagad i mikron. Mat som smakar vatten, enligt Björklund. Han menar att det är livskvalité att få maten tillagad i det egna köket och föreslår därför en lagändring som innebär att hemtjänsten ska kunna laga maten på plats.

– Våra gamla föräldrar ska få uppleva mat och matlagning som de gjorde förr, sade Björklund.

Enklare jobb

I sitt tal betonade FP-ledaren också att det är dags för större förändringar av svensk integrationspolitik, framför allt när det gäller att få in nyanlända på arbetsmarknaden. Björklund efterlyste ändrad arbetsrätt och fler enkla jobb till lägre ingångslöner.

– Det är bättre med lägre ingångslöner än ingen lön alls, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.