Foto: SVT

På jullovet flyttar barnfamiljerna från asylboendet i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid tillbaka har det stått klart att Sala stadshotell kommer att sluta att fungera som asylboende. Nu har Migrationsverket gett besked om att barnfamiljerna kommer att flytta därifrån under jullovet.

Det är nu snart ett år sedan som Sala stadshotell blev asylboende.

Då kom tusentals asylsökande till Sverige varje vecka – idag är antalet betydligt lägre. Därför ska Migrationsverket säga upp kontrakten med ett stort antal asylboenden runt om i Sverige, däribland Sala stadshotell.

Boendets 145 platser i Sala kommer avvecklas och under jullovet kommer de barnfamiljer som bor där att flyttas.

Ska få gå klart terminen

Man har valt jullovet med tanke på att barnen ska kunna gå färdigt terminen i den skola där de går.

– Målsättningen är att de asylsökande ska komma ut i kommunens befintliga skolor. Att man gör en skola för de asylsökande handlar nog om att man vill komma igång med skolgången snabbt och då är det en lösning innan kommunen kan ordna platser i de vanliga skolorna för alla barn, säger Martin Lärnestad som är tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.