Foto: TT

Friluftsliv ska stärkas

Publicerad

Tre områden i Västmanland har nu fått stämpeln riksintresse för friluftsliv av Naturvårdsverket. Kommunerna med dessa får nu hjälp att planera framåt vad gäller områdena och friluftslivet där.

Det är Svartådalen med sina översvämmade strandängar och fågelliv, Färna med sin vildmarkslika blockmark och myrar samt Salakalken med Sala silvergruva och dess kulturhistoria det handlar om.

Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna fick 2012 ett uppdrag av regeringen att se över riksintresseområdena för friluftsliv. Länsstyrelserna har tagit fram förslag på nya eller uppdaterade områden. Nu har alltså Naturvårdsverket fastställt att dessa tre områden är riksintressen.

Syftet med att peka ut ett riksintresse är att säkerställa en användning eller att bevara något för framtiden. Pågående jord- och skogsbruk påverkas inte av utpekande av riksintressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.