Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilia Hagelbjer Jacobsson är en av flera elever i Västerås som uppskattar att få extra hjälp med matten. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Full fart i räknestugan i Västerås: ”Vissa behöver lite mer plugg”

Publicerad

I Västerås erbjuds nu elever hjälp att lösa matteuppgifter, att plugga inför prov eller inför högskoleprovet. En av dem som kämpar i ”räknestugan” när SVT är på besök är Emilia Hagelbjer Jacobsson.

– Att klara matten betyder jättemycket, säger hon.

Addition, subtraktion, multiplikation och division. Matematiken har en flera tusen år lång historia och är fortfarande lika relevant, men abstrakt – nu som då.

Bakom den nyöppnade räknestugan ligger den icke vinstdrivande och politiskt obundna organisationen Mattecentrum. Emilia Hagelbjer Jacobsson är en av alla elever som tar chansen att nöta in matten lite extra.

– Jag ska bli sjuksköterska, det känns jätteskönt att veta att man kommer klara provet man kämpat så länge för, säger hon.

I klippet berättar tre deltagare om hur de har knäckt mattekoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.