Bild från Polisens förundersökning. Foto: Polisen

Gårdsägare åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En gårdsägare i Västmanland åtalas för att ha låtit hornen växa in mot skallen och skada en ung oxe. Skadorna upptäcktes av Livsmedelsverket vid en besiktning på ett slakteri.

I januari 2016 upptäckte en inspektör från Livsmedelsverket, vid besiktning på ett slakteri, att en stut (en ung oxe) hade skador på huvudet. På båda sidor av skallen ska det ha funnits sårskorpor, svullnad och ärrbildning med flera centimeters omkrets.

Stutens horn var vid besiktningen redan kapade, men skadorna ska enligt anmälaren tydligt ha orsakats av att hornen vuxit in mot skallen och orsakat långvarigt lidande.

Borde ha upptäckt tidigare

Enligt Livsmedelsverket borde djurägaren ha upptäckt att hornen växte mot skallen i god tid för att åtgärda det innan djuret skadades, och menar att det därför finns anledning att misstänka att hen inte har tillräcklig tillsyn över sina djur.

Djurägaren har nu åtalats för djurplågeri. Hen erkänner vanvård, men inte djurplågeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.