Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Högsjön i Arboga och se hur det planeras för Sveriges största solcellspark – och hör vad en av de boende, Elias Häggström, tycker om det. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Grannen Elias ratar planen på Sveriges största solcellspark i Arboga: ”Är skeptisk”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Illmatar har publicerat detaljerade planer på en över 700 hektar stor solcellspark utanför Arboga. Nu höjs kritiska röster från grannar som fruktar att grönskan utanför knuten ska ersättas med en steril skog av solceller.

– Det här är ingen bra lösning på Arbogas elbrist, säger grannen Elias Häggström.

Elias Häggström bor precis i kanten av ett av de tre områden det gäller. Han har själv solceller på taket och gillar idén, men 700 hektar solcellspark intill tomten avskräcker.

– Jag är skeptisk till storleken, det här är ju en gigantisk park. 707 hektar! Förut har parker på 25 hektar ansetts stora, säger han.

Det är företaget Illmatar Solar som har arrenderat mark väster om Arboga för att bygga Sveriges hittills största solcellspark. De har gjort en frivillig ansökan om miljöprövningstillstånd, trots att det egentligen inte krävs för solceller.

– Vi gör det dels för att det är en väldigt stor park, och för att det ger oss en högre juridisk trygghet, säger Robert Wedmo, chef för tillståndsenheten på Illmatar Solar.

Starta videon för att följa med Elias till hans smultronställen utanför Arboga, där ”norra Europas största” solcellspark planeras.

Företaget: ”Gör anpassningar”

Solcellsanläggningar prövas enligt samma lagstiftning som reglerar till exempel skogsvägar eller gödselbrunnar. Nu anläggs solcellsparker på flera hundra hektar, fortfarande enligt samma lagar. Robert Wedmo jämför med att ansöka om en gödselbrunn och sen bygga ett kärnkraftverk.

– Nu ansöker vi istället på samma sätt som vid täkt eller gruva. Vi kommer att ha samråd med andra myndigheter och boende. Det är viktigt för oss och ett sätt att få information, så att vi kan göra anpassningar, säger Robert Wedmo.

Robert Wedmo tror inte att hela området som ansökan gäller kommer att bebyggas, det kommer troligen att bli vissa justeringar och de lämnar det han kallar en skogsridå på 50 meter mellan bebyggelse och bostäder.

Arbogas näringslivschef om vikten av en solcellspark: ”Satsar på framtiden”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Platsen där solcellsparken kan komma att bygga ligger väster om Arboga i ett område som kallas Ökna. Hör näringslivschefen Samuel Strömgren berätta mer om vilken betydelse som projektet har för Arbogas kommuns framtida elförsörjning. Foto: April Caarph/SVT

Solcellsparken i Arboga – det händer nu

22 maj hålls samråd mellan företaget Illmatar Solar, kommunen, myndigheter och boende i området.

Illmatar Solar räknar med att alla tillstånd ska vara klara och bygget starta under 2026.

Bygget av solcellsparken beräknas ta 12-18 månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.