Nya biskopen Mikael Mogren och hans företrädare Tomas Söderberg. Foto: SVT

Han blir den nya biskopen

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Mogren vann biskopsvalet och kommer nu att leda Västerås stift. Han efterträder Tomas Söderberg, och blir därmed den 67:e biskopen.

– Det första jag ska göra som biskop är fika med hemlösa på stadsmissionen i morgon, säger Mikael Mogren.

Mikael Mogren arbetar som stiftadjunkt i Västerås stift, där han ansvarar för gudtjänstutveckling och pilgrimsfrågor. Nu blir han Västerås stifts 67:e biskop och efterträder Tomas Söderberg, som går i pension, eller lägger ned staven som det heter på kyrkans språk.

Viktiga frågor

– En stor samhällsfråga som jag vill jobba med är ju kulturarvet. Det ska också tillhöra det nya Sverige. Om man kommer från mellanöstern och flyttar hit ska man få ta del av Sverige och dess kulturarv, och där kyrkan är en förvaltare och på det sättet en mötesplats mellan gamla och nya Sverige, säger Mikael Mogren.

Varje biskop har ett utvalt motto, ett rad ur bibeln, men Mogren har ännu inte valt sitt. Han har däremot ett favoritbibelord som Jesus ska ha sagt.

– ”Varför avgör ni inte själva vad som är rätt?” Det ansvaret är upp till varje människa. Varför avgör ni inte själva vad som är rätt? Då kan man inte vara auktoritetstroende och vänta på att någon överordnad ska säga vad som är rätt, säger han.

Vigs i september

Vid den första valomgången fick ingen av kandidaterna över 50 procent av rösterna, därför blev det en nyvalomgång med de två kandidaterna som hade fått flest röster. Karin Johannesson fick 218 röster, men det räckte inte mot Mikael Mogrens 307 röster.

Hur kände du när du fick veta att du blev vald?

– Det kändes som att hoppa ner från domkyrkotornet, men jag var inte säker på om jag hade fallskärm, säger Mikael Mogren.

Tomas Söderberg lägger ned staven som biskop i Västerås domkyrka lördagen 5 september och dagen därpå vigs Mikael Mogren till biskop, i samband med gudstjänst, i Uppsala domkyrka.

Fakta: Mikael Mogren

Födelseår: 1969

Bostadsort: Västerås

Prästvigningsår: 1996

Vigningsstift: Strängnäs stift

Nuvarande jobb: Stiftsadjunkt i Västerås stift, ansvar för gudstjänstutveckling och pilgrimsfrågor

Fritidsintressen: Film, cykla, serier, arbeta i lagård, gym, skönlitteratur, röja sly, språk, lokalhistoria, skriva brev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.