Vårdcentralen i Viskafors blir privat Foto: TT

Hälsoundersökningar för 50-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år kommer alla 50-åringar i länet att erbjudas en hälsoundersökning. Hälsoundersökningarna omfattar provtagning, mätning av blodtryck, längd och vikt, och ett hälsosamtal.

Snart ska alla 50-åringar i länet erbjudas en hälsoundersökning med hälsosamtal. Redan under hösten i år får vissa erbjudandet från ett antal pilotvårdcentraler. 2017 kommer satsningen sedan att gälla alla 50-åringar.

– Hälsoundersökningar är en del av landstingets långsiktiga hälsoinriktade arbete. Många människor kan leva ett längre och friskare liv om de får hjälp att på ett enkelt sätt ändra sin livsstil. Hälsosamtal har visat sig vara ett effektivt sätt att hjälpa människor som behöver förändra sina levnadsvanor, säger landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP) i ett pressmeddelande.

Hälsoundersökningarna ska omfatta provtagning, mätning av blodtryck, längd och vikt samt ett hälsosamtal. Utgångspunkten i hälsosamtalet är resultaten, proverna och frågeformuläret samt personens egna funderingar kring sina levnadsvanor.

På onsdagen godkände landstingsstyrelsen att 1,5 miljoner kronor får användas till pilotverksamheterna och övriga förberedande åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.