Fahed Aldaher bor på Signalisten i Västerås Foto: Robert Gustavsson/SVT

Fahed flydde kriget – tvingades lämna kärleken

Uppdaterad
Publicerad

Fahed Aldaher flydde från kriget i Syrien och hamnade på ett flyktingboende i Västerås. Samtidigt lämnade han kärleken bakom sig.

Trots allt det svåra så spirar kärleken. Det långa avståndet och ett skakigt internet till trots. Fahed försöker prata med sin fru varje dag för att förvissa sig att allt är bra där hon befinner sig. Men idag när SVT är på besök krånglar uppkopplingen och han kommer inte fram.

Skakigt internet skrämmer

– Hon kanske inte är online nu, men jag försöker ringa henne, så kanske hon ringer tillbaka. Internet är väldigt dåligt i Syrien, ibland är det stopp i flera dagar och under den tiden blir jag både rädd och galen. Jag vill bar veta att allt är okej, säger Fahed Aldaher.

#minkärlek

För farligt för att stanna

Fahed träffade sin fru på ett bibliotek i hemstaden Swida i Syrien och det sa ”klick” direkt. Ganska omgående blev det bröllop. Men i krigets Syrien fanns ingen säker framtid för deras kärlek och de beslutade gemensamt att det bästa var att Fahed skulle fly för att försöka skapa en framtid i ett annat land för de båda. Att båda två skulle göra den farliga resan genom bland annat Turkiet ansåg de vara allt för farligt och för dyrt.

– Det är en väldigt svår situation att vänta, kanske ett eller två år, jag vet inte. Det viktigaste för mig är att vi kommer vara tillsammans igen. Min fru är mitt hem, mitt allt, säger Fahed Aldaher.

”Vill inte leva utan dig”

Det blinkar till i läsplattan som han håller i sin hand. Glädjen och lättnaden går inte att ta fel på när han har får kontakt med sin fru.

– Jag älskar dig, jag kan inte leva utan dig. Min första och sista dröm är att få vara med dig igen, säger Fahed Aldaher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#minkärlek

Mer i ämnet