Här är det längst väntetid till äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Hallstahammar är den kommun i länet som har längst väntetider till sina äldreboenden. Anledning är, enligt äldreomsorgschefen Monika Selin, att många tackar nej till sina platser.

Enligt socialtjänstlagen har en kommun tre månaders rapporteringsskyldighet, angående ej verkställda beslut, till inspektionen för vård och omsorg(IVO). När ett beslut är taget, att en person är beviljad en plats på ett äldreboende, ska det verkställas direkt.

– Ibland lyckas vi och ibland lyckas vi inte. När vi inte lyckas kan det bero på att personen inte är nöjd med det boende som erbjuds och tackar nej, säger Monika Selin, äldreomsorgschef i Hallstahammars kommun.

21 personer väntade

Den 18 juli var det 21 personer som väntade på att få en plats på ett äldreboende i Hallstahammar, enligt sammanställd statistik från inspektionen för vård och omsorg.

– Av de 21 personer som är inrapporterade så är det nio kvar nu. Det gick snabbt och det kan till exempel bero på att någon har avlidit eller flyttat från kommunen, så att det blev lediga lägenheter, säger Monika Selin.

Behovet styr

När det gäller vilka som får platserna på Hallstahammars äldreboenden så finns det inga prioriterade grupper.

– Det är behovet som styr. Den som har störst behov blir erbjuden först, säger hon.

Hallstahammar är den kommun i länet som har längst väntetider, varför tror du att det ser ut så?

– Det kan vara så att vi har färre platser än andra kommuner och det beror också på att man tackar nej till det man blir erbjuden, säger Monika Selin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.