Foto: TT

Hård kritik mot Skinnskattebergs skolsituation

Uppdaterad
Publicerad

Skolpolitikerna i Skinnskatteberg har ingen tydlig bild av förutsättningarna i kommunens förskolor, fritidshem och grundskolor – det konstaterar Skolinspektionen, som nu hotar kommunen med nästan en miljon kronor i vite.

Skolinspektionen beskriver situationen som allvarlig. Bristerna handlar om det systematiska kvalitetsarbetet – alltså vad politikerna har för helhetsbild av verksamheten.

– Ansvariga politiker har inte koll på nuläget och eventuella vilka brister som behöver åtgärdas. Då finns en risk att elever inte får den utbildning de har rätt till, säger Skolinspektionens utredare Kerstin Haster.

Liknande brister har påpekats av Skolinspektionen flera gånger – både 2006 och 2010.

– De har påbörjat ett arbete men det är inte klart, om man säger så, säger Kerstin Haster.

Nu hotas kommunen med vite på 900.000 kronor om kommunen inte rättar till bristerna.

Orsaken tros vara en omorganisation

Kommunstyrelsens ordförande, Carina Sándor (L), ser allvarligt på kritiken.

Carina Sandor Foto: Daniel Gustafsson/SVT

– Det är bra att det uppdagas. Vi har ett uppföljningsansvar som kommun, och det har vi inte följt. Jag kände inte till att det fanns liknande kritik från tidigare granskningar, säger hon.

Carina Sándor tror att kommunens omorganisation 2008-2009 kan vara en orsak till att man har hamnat i den här situationen. Nämnder gjordes om till utskott, och huvudmannaansvaret för skolan övergick från barn- och utbildningsnämnden till kommunstyrelsen.

– Frågor har tagits upp politiskt men stannat på utskottsnivå, säger Carina Sándor.

Hon har idag varit i kontakt med skolinspektionen och kommer att ha möten med skolledning och chefer.

– Vi har påbörjat ett arbete tidigare under året och mycket av det formella är redan klart. Nu måste det verkställas, säger Carina Sándor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.