Foto: Jeanette Peretic

HBTQ-arbete på asylboendet kan prisas

Publicerad

Asylboendet Westsura i Surahammar är Sveriges enda HBTQ-certifierade. Nu är boendet nominerat till priset Årets Välfärdsförnyare.

Asylsökande som är homosexuella, bisexuella och transpersoner har många gånger lämnat sina hemländer på grund av förföljelse och utsatthet. När det kommer till Sverige och får plats på asylboende kan problemen fortsätta.

På flyktinganläggningen Westsura i Surahammar arbetar personalen aktivt för att alla ska känna sig trygga och välkomna. Westsura är det första flyktingboendet som blivit HBTQ-certifierat av RFSL.

– Det är en ganska lång process. Personalen har först och främst gått en utbildning på 8-9 månader. Sen innebär det att vi har sett över alla rutiner, riktlinjer och policydokument, berättar boendets verksamhetschef Jeanette Peretic.

”Gått in med hjärta och själ”

Till exempel innebär det i det dagliga arbetet att personalen använder könsneutrala begrepp och använder ett normkritiskt tänkande.

– De anställda har verkligen gått in med hjärta och själ i det här arbetet, säger hon.

I dagsläget är 15-20 platser av totalt 200 på boendet reserverade för hbtq-personer. Och fler ska det bli.

– Vi jobbar i samarbete med Migrationsverket på att frigöra ungefär 60 platser för hbtq-personer.

Problem återstår

Jeanette Peretic berättar att hbtq-personer som bor hos dem visar sin fulla uppskattning, men att problem ofta uppstår i kontakten med övriga boende.

– Många i den heteronormativa gruppen har fortfarande svårt att förhålla sig till det här. En del kommer från kulturer där begreppet hbtq inte finns och där det är förknippat med förbud och skam. Där har vi ett stort jobb att göra med att informera om allas lika rättigheter i Sverige.

”Fantastiskt kul”

Personalen på boendet är glada för nomineringen till Årets välfärdsförnyare som delas ut av Dagens Samhälle.

– Det är fantastiskt kul! Det har krävts ett stort extraengagemang från hela personalen att göra så stora förändringar så vi är jätteglada, säger Jeanette Peretic.

Priset delas ut på Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm 25 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.