Foto: Henrik Petersson, TT

”Hiphop-kaos” i protest mot SD

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har Sverigedemokraterna kommun- och landstingskonferens i Västerås. Rossana Dinamarca (V) tar tillfället i akt att ordna ”hiphop-kaos” i protest mot SD:s kulturpolitik.

I samband med att Rossana Dinamarca (V) gästar Klubb Ritmo på Folkets i Västerås har hon utlovat ”hiphop-kaos”.

– Jag har varit bokad på den spelningen sedan ett tag tillbaka – sedan fick jag veta att SD hade sin konferens samtidigt, och i samma veva såg jag att man skulle diskutera förslaget på att ”stoppa spridningen av hiphop”, säger Rossana Dinamarca.

Västerås är väldigt mycket hiphop, intygar Dinamarca, som lyfter Looptroop som exempel. ”Hiphop-kaos” innebär att det kommer att bli mycket hiphop när hon gästar klubben, vars arrangör också gillar hiphop.

Men det har också en mer allvarlig dimension, säger Rossana Dinamarca.

– Det finns en problematik i att SD återigen visar att man är beredd att censurera vissa kulturyttringar. Man vill slå mot en kulturform man inte gillar. Och det är farligt när man börjar vilja inskränka kulturens frihet.

”Fritt upp till henne”

Karl Magnus Edman, ordförande för Sverigedemokraterna i Västmanland, känner till motreaktionen till partiets konferens.

– Jag tycker att det är fritt upp till Rosanna att göra vad hon tror på. Tycker hon det är rätt att ordna ”hiphop-kaos” får hon väl göra det.

Står du bakom motionen?

– Jag har inte läst den i detalj, men hört lite diskussioner om den. Min tolkning är att den handlar om musik som förhärligar våld och droger – motionären vill stoppa skattemedel till den formen av uttryck. Och att skattepengar går till musikuttryck som förhärligar våld och droger, det tycker jag är fel, säger han.

Många typer av musik innehåller drogromantik – varför nämns just hiphop?

– Det får du fråga motionären. Men ofta inom hiphop-kulturen förhärligar de våld och droger. Sedan finns förstås olika grenar även inom hiphop.

Blir det inte en inskränkning i den konstnärliga friheten om man villkorar skattemedel utifrån innehåll?

– Det vet jag inte om jag kan hålla med om. Kultur är i betraktarens ögon, vad som är bra och dåligt. Men om man får skattemedel till musik där man förhärligar något som är skadligt till samhället, där man uppmanar till våld, då stöttar ju staten indirekt en uppmaning till våld.

”Politiken ska ha armlängds avstånd”

Men Rossana Dinamarca (V) tycker inte att det är politikens uppgift att avgöra vilka kulturyttringar som ska få ta del av skattemedel.

– Det ska inte politiken avgöra utifrån vad politiker råkar tycka är rätt. Det är det som är det i grunden odemokratiska med SD:s förslag. Politiken ska ha en armlängds avstånd till kulturen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.