Det har varit ovanligt svårt att få förskoleplats i Västerås denna vinter. Foto: TT

Högtryck på förskolorna i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I år har det varit svårare än vanligt att erbjuda förskoleplatser till alla sökande barn i Västerås. ”Vi gör allt vi kan”, säger verksamhetschefen Yvonne Carehag.

– Situationen är som den alltid brukar vara den här årstiden. Det är tryck och många börjar jobba igen efter ledigheter. Men i år har tror jag att vi har ett något kraftigare tryck än vad vi har haft tidigare, säger Yvonne Carehag, Verksamhetschef på Förskoleverksamheten i Västerås.

Plats inom fyra månader

Kommunen ska enligt lag erbjuda en förskoleplats inom fyra månader efter att ett barn har ställts i kö. Platsen behöver inte vara på förstahandsvalen utan kan erbjudas vart som helst inom kommunen. Inom Västerås Stad har man haft ambitionen att kunna ge besked om vart man får platsen två månader innan förskolestart, något man inte har lyckats hålla.

– Vi gör allt vi kan för att kunna tillgodose att erbjuda plats inom fyra månader som föräldern har rätt till enligt lag. Det är tufft. Det är högtryck på placeringsenheten, det är högtryck ute bland cheferna och vi gör allt vi kan för att kunna tillgodose detta på bästa sätt, säger Yvonne Carehag.

Svårt att planera trots prognoser

Trots att kommunen håller koll på befolkningsprognoser och att de har väntat på de stora kullarna som har spåtts komma nu så menar Yvonne Carehag att det är svårt att planera för att alla barn ska få en plats.

– Vi har erfarenheter av hur det ser ut. Men vi kan inte alltid säkerställa hur en vårdnadshavare väljer. Många kanske väljer att vara hemma längre när de inte får plats där de först önskar. Då gör det att det förskjuts, man tackar nej, avvakter och skjuter fram tiden. Så det är rätt svårplanerat men vi försöker hitta former till att kunna möta det på bästa sätt, säger Yvonne Carehag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.