Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen började undersöka den misstänkte 38-åringen hittade de filmklipp från provsprängningar runtom i Västerås – starta klippet för att se bilderna och en sammanfattning av fallet. Foto: Polisens förundersökning / SVT

Hovrätten sänker straffet för bombman på Skiljebo i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömde den nu 40-årige mannen för att ha orsakat en explosion i en lägenhet på Skiljebo 2022. Nu sänker Svea hovrätt straffet.

I Västmanlands tingsrätt dömdes den nu 40-årige mannen till 2 år och 2 månaders fängelse för ett fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, ringa vapen- och narkotikabrott, narkotikabrott och urkundsförfalskning.

Åklagaren, som menade att straffet var för milt, valde att ta fallet vidare till hovrätten som nu sänker straffet med åtta månader.

Explosion på Skiljebo

Mannen fick ett kortare straff än normalt i tingsrätten med hänsyn till de skador han ådragit sig i samband med explosionen. Hovrätten gör en liknande bedömning men sänker strafftiden ytterligare.

Försämrat hälsotillstånd

I hovrättens dom framgår det att mannens hälsotillstånd har försämrats ytterligare sedan tingsrättsdomen i december 2022.

– Jag tycker att domen är riktig. Hovrätten har lyssnat mer på mannen och tagit hänsyn till de skador han har, säger försvarsadvokat Marcus Rudstam.

Enligt Marcus Rudstam har mannen drygt två månader kvar att avtjäna av sitt straff eftersom han redan avtjänat tid då han var häktad.

SVT har sökt åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på Skiljebo

Mer i ämnet