Det var vid lunchtid i måndags som familjen Nyman på Gärdesvägen släppte ut hundarna på baksidan av huset. 12-åriga Felix och tiken Yatzy.
– De var intresserade av något intill komposten och min fru gick fram och kollade. Där låg ett 20-tal köttbullar på marken innanför staketet, säger Alexander Nyman.
Sedan gick förloppet snabbt. Jack Russel Terrierhannen tappade kontrollen. Balansen sviktade och hunden började vingla. Det blev en resa i ilfart till djursjukhuset i Strömsholm.
– De märkte också att han inte var så fräsch och behandling sattes in. Det visade sig att Felix förgiftats med glykol som slår ut levern och påverkar njurarna. Vår andra hund hade inte fått i sig lika mycket så hon klarade sig.
Giftigt ämne
De misstänkta köttbullarna skickades in för analys. Att hålla Felix vid liv skulle bli plågsamt. En tuff prognos från veterinären gjorde valet lättare, om än mindre jobbigt.
– Han kissade blod och kräktes. Vi fick veta att han kunde bli bättre en tid men att det är 50-75 procents dödlighet om en hund får i sig glykol.
Har anmält händelsen
Polisen bekräftar att en anmälan om skadegörelse av hund har kommit in.
– Vi kommer att titta på det här och försöka få fram eventuella vittnen och andra uppgifter, säger Jonas Söderberg som är stationsbefäl i Hallstahammar.
Söderberg vill uppmärksamma ägare på att hålla extra koll på sina hundar och tomter.
Ilska och sorg
Alexander Nyman har pratat med chockade grannar och satt upp lappar i kvarteret. Han är orolig att fler hundägare ska drabbas. Särskilt eftersom att minns en varning på Facebook om en liknande händelse för ett par år sedan.
– Jag funderar och tänker i fall folk som går upp och ner för gatan har varit delaktiga. Man blir misstänksam. Det är som ett attentat riktat mot sin egen privata tomt, säger han.
Glykol
- Används i kylarvätska i bilar och båtar till frost- och rostskydd.
- Livsfarligt för hundar och andra djur. Smakar (tyvärr) gott.
- Första tecknen på förgiftning visar sig från 30 minuter.
- Symptom är kraftigt ökad törst, att hunden kissar mycket, blir vinglig och kräks.
Om en hund fått i sig glykol:
- Kontakta veterinär
- Ta med ett urinprov om det gått mer än sex timmar sedan förgiftningstillfället.
Källa: Agria djurförsäkring och veterinären.nu