Finnslätten börjar ta form. Foto: Illustration: ÅWL Arkitekter

Hundratals bostäder ska byggas på Finnslätten i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Expansionen fortsätter på Västerås stads utvecklingsområde Finnslätten. Nu har en detaljplan tagits fram som gör det möjligt att bygga stadsdelens första bostäder – uppemot 400 stycken.

Beslutet togs på byggnadsnämnden under torsdagen och möjliggör byggnation av uppemot 400 bostäder, men också grundskola och centrumnära verksamheter på det 60 000 kvadratmeter stora området.

Den nya detaljplanen är det senaste steget i Västerås stads arbete för att utveckla stadsdelen där stora arbetsgivare som Northvolt, Alstom och ABB håller till.

– Med bostäder och skola på Finnslätten, markerar vi näringslivet och stadens förmåga att anpassa sig till industrins behov. Det är en symbol för gemenskap. Med denna detaljplan kan området utvecklas till en plats där människor kan trivas och blomstra både personligt och professionellt, säger Åsa Dalhielm, projektledare på Västerås stad, i ett pressmeddelande.

Parallellt driver Västerås stad och Region Västmanland frågan om att få till ett tågstopp i stadsdelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.