Foto: SVT/Daniel Hedström

”Man är mer rörlig med husbil”

Publicerad

Förra året ökade antalet nyregistrerade husbilar med 32 procent. Leif och Terttu Eriksson, som tidigare hade husvagn, tycker att campingen har blivit smidigare sen de skaffade husbil.

Branschorganisationen Svensk Campings årliga undersökning visar att bokningarna på landets campingplatser ökar, och 61 procent av de svarande tror att husbilsgästerna står för den största ökningen.

På Skantzö Camping i Hallstahammar sitter Leif och Terttu Eriksson och umgås med familjen utanför sin husbil.

Bekvämare än husvagn

De ägde tidigare husvagn, och tycker att det har blivit bekvämare att campa sedan de skaffade husbil.

– Det är lätt när man kommer fram. Det är bara att se till att det står rakt, fälla ut taget, lägga ut mattan och ett bord. Och det är samma sak när man ska härifrån. Man är uppe på fem minuter och borta på fem minuter, säger Leif Eriksson.

– Det är lättare att köra än med husvagn också, tillägger Leifs fru Terttu.

Leif och Terttu Eriksson. Foto: SVT

”Man är mer rörlig med husbil”

Förra året ökade antalet nyregistrerade husbilar med 32 procent jämfört med förra året. Sven-Åke Eriksson, som har varit fastighetsskötare på campingplatsen i Hallstahammar i sju år, har märkt av ökningen.

– Ja, helt klart, det har ökat under de år jag har jobbat här. En skillnad är väl att husbilarna ligger en eller två nätter, husvagnarna är kvar minst en vecka. Man är väl mer rörlig med husbil. Man kanske vill hinna med mer, säger han.

Sven-Åke Eriksson Foto: SVT/Daniel Hedström

”Får se när första utlandsresan blir”

Leif och Terttu Eriksson är mycket nöjda med att ha köpt husbil, men har ännu inte gjort några längre resor i den.

– Hittills har vi tänkt ”varför köra hundratals mil när man kan köra en och en halv timme?”.  Vi tycker om den här campingplatsen, det är tredje året vi är här. Men vi har vänner som åker utomlands i husbilarna, och vi får se när första utlandsresan blir för oss, säger Leif Eriksson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.