Hussein Hassan med sin fru Samira Mohamed och deras barn. Foto: Privat

Husseins familj hamnade mitt i terrorattacken

Uppdaterad
Publicerad

Hans fru, barn och svärfar hamnade mitt i terrorattacken på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Hemma i Västerås satt Hussein och hörde allt i telefon. Idag är han lättad över att familjen får åka vidare.

– De mår bättre och bättre hela tiden. Jag har pratat med barnen kanske var tredje, fjärde timme, och ikväll ska de också få åka vidare till Mogadishu, berättar Hussein Hassan för SVT Västmanland.

På väg på semester

Resan till Somalia skulle bli för lång för parets yngsta dotter, så när frun Samira Mohamed, 34, barnen Aisha, 13, och Mariama, 10, skulle åka på semesterresa med morfar Mohammed Hawad, 58, stannade Hussein Hassan hemma med sexåringen.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

De andra skulle bara mellanlanda på Atatürkflygplatsen i Istanbul när de plötsligt befann sig mitt i terrorattacken.

Hörde allt i telefonen

För Aftonbladet beskriver Samira Mohamed hur total panik utbröt på flygplatsen i samband med explosionerna, hur människor sprang omkring och välte möbler och hur hon och hennes pappa kom ifrån varandra när de desperat letade efter dottern Aisha som försvunnit i kaoset.

– Jag gick bara runt och skrek efter Aisha. Skrek att min dotter var försvunnen, säger Samira Mohamed till tidningen.

Hussein Hassan pratade med frun i telefon när allt hände. Han själv satt hemma i Västerås med parets sexåriga dotter lekande i rummet intill.

”Lägg inte på!”

– Jag hörde allt. Hur hon grät och bad och skrek att vår dotter var borta. Jag sa till henne att inte lägga på. Vi hade nog haft kontakt i en halvtimme men när den andra explosionen kom. Då bröts samtalet, säger han till SVT Västmanland.

– Det var det värsta jag varit med om. Det går inte att beskriva. Att vara här och inte kunna göra någonting. Jag stängde in mig i ett rum och bara grät.

Trauma för barnen

Efter en lång stund av tumult och totalt kaos lyckades familjen på flygplatsen i Istanbul att ta sig ut ifrån oroligheterna, barfota över glassplitter, till ett hotell. Barnen var traumatiserade av det som hänt och Samira Mohamed berättar för Aftonbladet hur de kräktes på hotellet under natten.

– Det enda jag kände var att jag ville åka dit, på en gång. Men det är svårt att ta sig dit på kort tid nu, eftersom det är oklart med flyg till och från Istanbul, säger Hussein Hassan.

SVT Västmanland har varit i kontakt med Samira som berättar att hon, barnen och morfar är kvar i Istanbul och att de trots allt mår lite bättre varteftersom.

Fullföljer semestern

Under torsdagskvällen ska familjen få åka vidare till Mogadishu som det var tänkt från början. De väljer att fullfölja semesterresan och istället åka hem tidigare om barnen inte skulle må bra, berättar Hussein.

Hur länge ska de vara borta?

– I fyra veckor. Just nu känns det som en jättelång tid och jag bara längtar tills de kommer hem så jag får krama dem, säger Hassan Hussein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd på Istanbuls flygplats

Mer i ämnet