Åklagaren Johan Fahlander. Foto: TT

If-utredare kritisk till åklagarens presentation

Uppdaterad
Publicerad

Chefsutredaren för det försäkringsbolag som larmade polisen om makens mystiska drunkningsolycka sågar förmiddagens rättegångsförhandlingar.

– Det var väldigt svårt att följa resonemangen, säger Anders Lindstrand på If.

På måndagen inleddes rättegången i det omfattande så kallade Arbogafallet där en 42-årig kvinna står åtalad för mord på sin make och mord och mordförsök på sina föräldrar. Den första rättegångsdagen gällde mordet på maken i augusti 2015. Han hittades drunknad i Hjälmaren strax nedanför sommarstugan i Arboga där kvinnans föräldrar överfölls med kniv ett år senare.

LÄS MER: Detta har hänt i Arboga-fallet

Arbogafallet

Åklagare Johan Fahlander inledde dagen genom att gå igenom den åtalade 42-åringens kontoutdrag och även den avlidne makens kontoutdrag. Detta för att bevisa att den åtalade kvinnan levde långt över sina tillgångar. Nästan hela förmiddagen ägnades åt ekonomin, något som Anders Lindstrand upplevde som förvirrande.

– Man kanske skulle ha börjat med att rama in allt så man får en helhetsbild och sen kan man ge detaljer kring ekonomiskt motiv. Här gick man direkt in på det ekonomiska motivet och det var svårt att följa med, säger Anders Lindstrand.

Missade viktig bevisning

Strax innan lunch gick åklagare Fahlander igenom bedrägeriförsöken gentemot försäkringsbolaget If, där kvinnan och maken tecknat livförsäkringar. Kvinnan försökte nästan omgående få ut de två miljoner kronor som skulle falla ut vid ett dödsfall. Det var just detta som fick försäkringsbolaget att fatta misstankar och begära att polisen skulle utreda fallet.

LÄS MER: Så mycket kräver barnen i skadestånd

När Fahlander tog upp urkundsförfalskningen och bedrägeriförsöket tycker Anders Lindstrand att de viktigaste bevisen missades.

– Jag tycker att man inte fick fram vad den 42-åriga kvinnan upplyste oss om när hon begärde överprövning av vårt beslut. Det hon skriver där är ”nu när obduktionen inte gav någonting så är det lika bra att ni betalar ut ersättning”. Det är rätt anmärkningsvärda ord som talar för att det finns mer som hon egentligen skulle kunna berätta om vad som hände på Granliden i augusti, säger Anders Lindstrand.

Tror du inte att mer kan komma fram när vittnen hörs?

– Jo, men återigen är det viktigt att rätten förstår och är förberedd på vad vittnen kommer att berätta om längre fram.

Vad tror du att det kan få för konsekvenser för utfallet?

– Det är jättesvårt att säga, förhoppningsvis nu efter lunch så kommer det att bli en tydligare bild som läggs fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet