Advokat Ingela Hessius. Foto: SVT

Ingela Hessius: Hittills svårt bevisa att Arbogakvinnan är skyldig

Uppdaterad
Publicerad

Hittills är bevisläget tunt i rättegången om sommarstugemordet i Arboga. Samtidigt är åklagarens upplägg otydligt och svårt att ta till sig för rätten, menar SVT:s expert advokaten Ingela Hessius.

– Av det jag har sett bedömer jag att det blir svårt att bevisa att kvinnan är skyldig, säger hon.

Rättegången mot den 42-åriga Eskilstunakvinnan och hennes före detta pojkvän startade på måndagen i Västmanlands tingsrätt.

Den första delen av målet handlar om det misstänkta mordet på kvinnans make 2015. 42-åringen är misstänkt för mord, stämpling till mord, alternativt grov misshandel. Efter makens död försökte hon få ut pengar från hans livförsäkring, vilket misstänks vara försök till grovt bedrägeri.

Arbogafallet

LÄS MER: Detta har hänt i Arbogafallet

Vad har förmiddagen handlat om?

– Åklagaren har gått igenom hennes och makens ekonomi. Man kan summera det som så att hon har förbrukar betydande summor och gör av med mer pengar än hon får in i lön. Hon fick en miljon kronor av sina föräldrar 2009, sedan finns det insättningar på hennes konto som man inte vet var de kommer ifrån, säger SVT Nyheters expertkommentator, advokat Ingela Hessius.

Varför fokuserar åklagaren på kvinnans ekonomi?

– Det här är ett indiciemål. Åklagaren måste bilda en obruten kedja av omständigheter för att styrka mordet. Mordet på maken har koppling till mordet på pappan – det finns ett ekonomiskt motiv. Hon lever över sina tillgångar och är i behov av pengar.

LÄS MER: Rättegången i Arbogafallet – dag för dag

Vad tycker du om åklagarens upplägg?

– Hur man har lagt upp det förvånar mig lite grann. Jag hade önskat att åklagarsidan först hade lämnat en redogörelse om mordet på maken, för att sedan gå in på ekonomin som en förklarande omständighet. Det här blir otydligt och svårt för rätten att ta till sig.

Hur ser bevisläget ut?

– Bevisläget för mordet på maken är betydligt svårare än när det gäller mordet på pappan och den grova misshandeln av mamman. Åklagarna måste först och främst visa att ett mord är begånget och sedan att det är hon som är mördaren, eller att hon har begått mordet tillsammans med andra personer. Det finns sekretessdelar som jag inte har tillgång till, men av det jag har sett blir det svårt att bevisa. Det är inte klarlagt att det verkligen är ett mord. Det finns inga yttre skador på kroppen. Rättsläkarna säger att det talar för drunkning, men att det är oklart.

Vad händer framöver?

– Det intressanta blir den muntliga bevisningen. I morgon ska kvinnan och andra personer höras. Det blir framför allt intressant att höra henne eftersom hon har lämnat så många versioner om det här tidigare. Hon kan tiga, ljuga eller säga sanningen – eller en blandning.

LÄS MER: Domaren: Aldrig varit med om sådan uppmärksamhet

LÄS MER: Så mycket kräver barnen i skadestånd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet