Foto: SVT/Fonnisson

Ingen våldtäkt i Ekbacken

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot de tre killar som anklagades för grov våldtäkt i Ekbacken utanför Västerås i slutet av december 2015 har lagts ner.

Det var under mellandagarna, närmare bestämt söndagen den 27 december som en ung tjej anmälde att hon våldtagits av tre unga killar.

Enligt uppgifter till SVT hade boende i närheten hört skrik från skogen som ligger mellan Johannisbergs och Ekbacken. Polis och hundförare som kom till platsen hittade en tjej som omdelbart fördes till sjukhus. På plats identifierades två killar och senare greps ytterligare en kille misstänkt för grov våldtäkt. Samtliga inblandade  var under 18 år.

Förundersökningen läggs ner

Nu har förundersökningen om grov våldtäkt lagts ner. Enligt kammaråklagare Eva Uggla har det inte gått att belägga att inte tjejen själv varit med på de sexuella aktiviteterna. Killarna har inte förnekat att de haft sexuellt umgänge men har nekat till att det förekommit hot eller våld.

I en skriftlig kommentar säger kammaråklagare Eva Uggla så här;

– De objektiva förutsättningarna som måste bevisas i det här fallet är att det sexuella umgänget inte varit frivilligt utan att det ägt rum till följd av att målsäganden utsatts för någon form av misshandel, annat våld eller hot. De misstänkta har förnekat att så varit fallet. De har medgivit att de haft sexuellt umgänge med målsäganden men uppgivit att umgänget varit ömsesidigt och att det ägt rum utan att det förekommit någon form av misshandel, annat våld eller hot. Den bevisning som i övrigt har framkommit i utredningen har inte kunnat övertygande motbevisa de uppgifter som de misstänkta lämnat.

– Med det bevisläge som framkommit är min bedömning att jag inte kan förvänta mig en fällande dom vid ett åtal. Förundersökningen har därför lagt ned.

Lättad klient

En av de tidigare misstänkta killarnas advokat säger i en kommentar till SVT Västmanland angående att förundersökningen lagts ner att hans klient självklart är mycket lättad.

– Min klients berättelse om vad som hänt innan händelsen och anmälan har varit detaljrik och lätt att kontrollera och varit väldokumenterad.

SVT Västmanland har kontaktat flickans målsägandebiträde för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.