Monica Fagerholm är en av omkring 5000 patienter som varit listade i Kolbäck. Foto: privat / svt

”Inte jätteglad åt det”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att vårdcentralen i Kolbäck blir filial till Hallstahammars vårdcentral väcker blandade känslor hos patienterna.

– Det viktigaste tycker jag är att vi får ha läkarstationen kvar i Kolbäck, säger Gerd Hedström.

– Jag är inte jätteglad åt det. Vi valde bort vårdcentralen i Hallstahammar just för att vi inte tyckte att det fungerade bra där. Fast å andra sidan var det ett tag sedan, säger Monica Fagerholm.

Svårt att bemanna

Det var svårigheten att rekrytera fasta läkare som gjorde att Praktikertjänst i oktober meddelade att de inte kommer att driva vårdcentralen i Kolbäck vidare efter sista mars.

Något som patienterna märkt av.

– Fram tills för något år sedan då var det bra med läkare tycker jag, då var det ofta samma. Men sista året tycker jag det har märkts att det blivit fler och fler stafettläkare. Och det är klart att det bästa är ju när man får träffa samma, säger Gerd Hedström som varit listad i Kolbäck i många år.

Ställer vissa krav

Det är också bemanningsfrågan som på sitt sätt gjort att Region Västmanland till en början valt att driva vårdcentralen i Kolbäck vidare som filial, snarare än fullstor familjeläkarmottagning.

Den offentliga vården klarar inte att ha fasta läkare på plats på så kort tid.

Politikerna inom Region Västmanland beskriver dock hur de kommer att ställa krav på verksamheten, på en viss bemanning och service på filialen i Kolbäck samt att det finns en önskan om att på sikt göra Kolbäck till en egen vårdcentral igen.

Ändå viss oro bland patienterna

Men bland de patienter som SVT varit i kontakt med, nu och tidigare, uttrycks ändå en viss oro inför den nya lösningen.

– Jag är skeptisk. Vi hör ganska mycket om att det inte fungerar så bra i Hallstahammar och att de redan nu har för många patienter och inte hinner med. Man undrar lite hur det blir i framtiden, säger Monica Fagerholm, en av dem som varit listade på vårdcentralen i Kolbäck.

Såhär säger regionrådet Pernilla Rinsell om lösningen för Kolbäck och om planerna framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.