Foto: svt Melker Blomberg

De spelar fotboll för bättre integration

Uppdaterad
Publicerad

I ett projekt på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås bjuds nyanlända in för att spela fotboll tillsammans.

Rudaw Hama och några skolkamrater går en kurs i entreprenörskap på Rudbeckianska gymnasiet. Deras projektarbete går ut på att integrera nyanlända flyktingar genom att spela fotboll. Samlingsplats är Rudbecks gymnastikhall.

– Det är ganska svårt, många av dem kan inte svenska men försöker kommunicera genom kroppsspråk och vi är en mångkulturell grupp så vi kan kommunicera på olika sätt, säger Rudaw Hama.

#vardagsintegration

De som kommer och spelar fotboll har varit i Sverige i max två månader och Rudaw Hama hoppas att projektet ska leda till att de nyanlända ska få en snabbare väg in i det svenska samhället.

– Många av dessa flyktingar som kommit hit umgås bara med andra flyktingar, de har ingen möjlighet att träffa andra människor. Så vi försöker öppna upp en dörr och kunna samarbeta och förhoppningsvis ha kontakt i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vardagsintegration

Mer i ämnet