Vargarna på bilden har inget med händelsen att göra.

Jakthund jagades av vargar

Publicerad

Vid en jakt utanför Köping blev en sökhund jagad av vargar och fick fly in under en bil.

Det var under en jakt mellan Hallstahammar Köping norr om E18 som en passkytt fick syn på tre vargar som rörde sig mot jaktlagets såt. En av hundarna var ute på många hundra meter från platsen.

– Ägaren försökte ropa in hunden men den kom inte tillbaka så han började titta på gps:en som hunden var kopplad till med ett halsband, säger Lars Björk, som är jaktvårdskonsulent i Västmanland.

Skrämde bort vargarna

Via gps-signalerna kunde ägaren se att hunden rörde sig väldigt ryckigt. Hunden lyssnade inte till ropen utan rörde sig mot platsen där bilarna stod parkerade och stannade där.

– Då han han rädd och trodde att vargen eller vargarna hade tagit hunden. Han springer sen mot platsen och ropar på internradion till övriga jaktlaget att de alla ska skrika och tjoa, berättar Lars Björk.

När han kommer fram till bilen ligger jakthunden oskadd och trycker under bilen. Troligen är det oväsendet från jaktlaget som skrämt bort vargarna menar Lars Björk.

Ovanlig händelse

En i jaktlaget ska också ha sett flera vargar springa i motsatt riktning som bilen.

– Det är en gammal hund det här, och ägaren berättade för mig att den har aldrig reagerat så här förut. På grund av den torra marken fanns inga spår efter vargar, men ägaren till hunden menar att det måste ha varit vargar då hunden aldrig uppträtt på det sättet tidigare säger Lars Björk.

Enligt Björk är det väldigt ovanlig händelse i Västmanlands jaktområden.

– I våra trakter är det första gången som en hund har kommit undan på det sättet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.