Foto: Ulrika Westerberg, SVT

Klart för hyresgäster med flyt

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart med hyresavtalen för de sex husbåtplatserna på Öster Mälarstrand i Västerås. Till sommaren är det dags för de första hyresgästerna att lägga till.

– Jag tycker att det är jätteroligt att vi får en ny boendeform. Vi brukar ju skryta och kalla oss för Mälarstaden och vi har vänt staden mot vattnet de senaste tio åren och det här är ju ett led i det, säger Hans Stergel (C), ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv.

Sommarvatten och el

Vid Öster Mälarstrand ligger bryggan med de sex första bryggplatserna för husbåtar redo. Lagom till sommaren är det tänkt att de första hyresgästerna ska kunna lägga till. 10 500 kronor per år är hyreskostnaden för en bryggplats som mäter 6x17 meter. Avtalet sträcker sig över en femårsperiod.

– Vi har hållit på och vänt och vridit på det här med hyresavtal och kommit fram till att vi erbjuder ett femårigt avtal. Då ingår en alldeles nybyggd bryggplats, sommarvatten och el. Sen håller vi på att titta på andra saker runt om kring när det gäller trivselfrågor och miljöfrågor i första hand så det får vi prova oss fram, säger Hans Stergel.

Vanliga fritidsbåtar

Frågan om husbåtars vara eller icke vara har stötts och blötts i många år och med nya EU-direktiv har det blivit möjligt för kommunen att hyra ut platser för husbåtar – utan krav på bygglov.

– Det handlar ju inte om husbåtar i egentlig mening, det är alltså vanliga fritidsbåtar som är anpassade för boende permanent. Och det betyder att de ska kunna ta sig hit och härifrån för egen maskin både med maskin och roder och det är kriterierna.

Utmaningar finns

Just nu står mellan 10 och 15 personer i kö för att få slå bo på Mälarens vatten. Faller det väl ut och efterfrågan ökar kan det enligt Hans Sergel mycket väl bli fler husbåtplatser – samtidigt finns det utmaningar.

Foto: Ulrika Westerberg, SVT

– Det är klart, vi har ju ingen erfarenhet av boende av den här typen i en vanlig båthamn och det är väl det vi får undersöka. Det är viktigt att vi ser till att de båtar som ska ligga permanent uppfyller de kriterier ur miljöaspekter och annat. Man pratar ju mycket om giftiga bottenfärger och annat och det håller man på att undersöka från vår förvaltning, säger Hans Stergel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.