Foto: svt/arkiv

Klart: Västmanlands landsting bildar region

Uppdaterad
Publicerad

Idag tog regeringen det beslut som innebär att Västmanlands landsting bildar region. Landstinget tar därmed över visst regionalt utvecklingsansvar från länsstyrelsen, bland annat arbetet med regional tillväxt och länsplaner för infrastruktur.

– Jättebra, det är något som vi jobbat tillsammans med kommuneran för att få igenom länge, säger Denise Norström, som är landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland.

Ändingen föreslås träda i kraft 1 januari 2017 och innebär ändringar i lagen om regionalt utvecklingsansvar. Förslaget innebär även att landstingsfullmäktige och landstingsstyrelse kommer att betecknas regionfullmäktige och regionstyrelse.

”Ett viktigt steg”

Även landstingen i Västernorrland, Norrbotten och Uppsala fick klartecken att genomgå samma förändring idag.

– Det här är ett viktigt steg mot ett regionaliserat Sverige med decentraliserat ansvar för utvecklingsfrågor, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.