Foto: SVT

Kommunalrådet hoppas att dömde SD-politikern avsäger sig sitt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktiges andre vice ordförande i Norberg, Stefan Vestling (SD), har i dag dömts för hets mot folkgrupp. Norbergs kommunalråd Johanna Odö (S) säger att hon förutsätter att han nu avsäger sig sitt uppdrag.

Stefan Vestling (SD), andre vice ordförande i kommunfullmäktige i Norberg, åtalades för hets mot folkgrupp efter att ha publicerat en inlägg på Sverigedemokraterna i Norbergs facebook-sida. Han friades först i tingsrätten, men idag meddelade Svea hovrätt att han döms till villkorlig dom och böter.

”Borde ligga i hans partis intresse”

Straffvärdet för brottet är två månaders fängelse, och det räcker alltså inte för att kommunfullmäktige skulle kunna återkalla Stefan Vestlings uppdrag – det kan de göra om en förtroendevald döms för brott där straffvärdet är minst två års fängelse.

– Så vi kan inte återkalla hans uppdrag. Men jag vill ändå trycka på att jag förutsätter att han avsäger sig sitt uppdrag, av respekt för väljarna. Det borde också ligga i hans partis intresse att inte ha ledamöter som är dömda för brott, säger Johanna Odö (S).

Enligt henne brukar Stefan Vestling delta aktivt på kommunfullmäktiges sammanträden.

SVT Nyheter Västmanland har sökt Stefan Vestling för en kommentar, men han har avböjt och hänvisar till Sverigedemokraterna nationellt. De har ännu inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.