Foto: Västerås stad, TT

Kommunen: ”Blir mycket fortare än vi tänkt oss”

Uppdaterad
Publicerad

För kommunen och Vicki Skure-Eriksson, (C), ordförande i grundskolenämnden i Västerås, har den planerade avvecklingen av asylboendena kommit fortare än planerat.

I Västerås kommer Migrationsverket stänga sina två asylboenden Flygskytten och Signalisten under februari.

Det är Migrationsverket som har ansvar för flytten men det kommer även påverka Västerås stads verksamheter. Till exempel berörs skolor där asylsökande elever studerar.

”Mycket fortare än vi tänkt oss”

Kommunen har länge vetat om Migrationsverkets avveckling, men inte exakt när den kommer ske. Att Flygskytten stängs vecka 6 och Signalisten slås igen vecka 7 var betydligt tidigare än Vicki Skure-Eriksson, (C), ordförande i grundskolenämnden i Västerås, förväntade sig.

– Det är beklagligt att det här blir mycket fortare än vi tänkt oss. Vi hade hoppats att få ha kvar barnen lite längre, säger Vicki Skure-Eriksson, (C).

Det är Migrationsverket som ansvarar över att ordna boende åt de asylsökande. När det gäller Västmanland så handlar det mest om att flytta människor till asylboenden i andra delar av landet, eller till de lägenheter som Migrationsverket förvaltar i länet.

LÄS MER: Migrationsverket: ”Utmaningen är att vi inte har lägenheter i Västerås”

Kommunerna har dock ansvar att bland annat ordna med skola för de asylsökande barnen. Om de flyttas till andra delar av landet och andra skolor så hoppas Vicki Skure-Eriksson att Migrationsverket meddelar kommunen så fort som möjligt.

– Våra skolor måste ha möjlighet att i god tid skicka information till den skolan barnet flyttas till så de vet vilken nivå barnet ligger på. Det har gått väldigt bra för barnen här i Västerås, säger Vicki Skure-Eriksson.

Flyttas efter bara några veckor i skolan

Kommunen förväntade sig att avvecklingen snarare skulle ske i maj och förutom att kommunen och skolorna nu kan få det stressigt med allt administrativt så tycker Vicki Skure-Eriksson att det är tråkigt för barnen.

– Runt om i kommunen har vi hört massa positivt nu efter julen när barnen kommit ut i skolan. Nu tas de därifrån efter bara några veckor. Jag hoppas att de flesta blir kvar i Västerås, säger Vicki Skure-Eriksson.

Migrationsverket har inga lägenheter just i Västerås. Hur ser du på det?

Nej precis och då får man hoppas på att de kan ordna eget boende. Därför uppmanar jag alla som bor här att om man har möjlighet så kan man faktiskt skapa förutsättningar för människor att ha ett liv i Västerås, säger Vicki Skure-Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.