Foto: Liberalerna, TT

Kräver att könsseparata badtider upphör

Uppdaterad
Publicerad

Liberalen Roger Haddad har lämnat in en motion till Västerås kommunfullmäktige, där han vill se ett förbud mot könsseparata badtider.

– Vi tycker att det vore ett bakslag för svensk jämställdhet och de frågor som vi liberaler har drivit under flera decennier. Och just separata badtider är ändå ett tecken på att vissa kvinnor och tjejer inte upplever trygghet i att komma under ordinarie badtid och det är klart att jag tycker att vi ska reagera emot detta, säger Roger Haddad (L).

Från badhuset menar man att man fokuserar på simkunnigheten först.

Könsseparation i simhallar

Hur tycker du att man ska göra för att öka simkunnigheten för de människor som inte vill eller kan bada tillsammans med motsatt kön?

– Jag tycker att det är viktigt att skolan genom grundskola och gymnasium bedriver en verksamhet där alla är med. Och är det äldre kvinnor eller dom som går på SFI så kan man tillexempel ha en separat del av badhuset under ordinarie öppettid. Men den frågan som vi särskilt vill uppmärksamma är att det finns en hederskultur och religösa faktorer ibland som gör att de här flickorna och kvinnorna inte får bada och det får vi inte glömma bort i den här debatten.

Läs mer: DO utreder frågan

Tidigare har kritik även väckts från kristdemokraten Amanda Agestav, som kallar de separata badtiderna för diskriminerande.

Miljöpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, däremot, tycker inte att två timmar i månaden är något större problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet