Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Kumlin: ”Ljuset i tunneln är borta lite grann”

Uppdaterad
Publicerad

Agneta Kumlin, lokalpolischef i Sala, tycker att det är förvånande att Anders Ygeman inte inser hur allvarlig krisen inom polisen är.

Den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson sitter kvar på sin post. Det framkom efter ett möte med inrikesministern som krävt kraftfulla åtgärder för att polisen ska komma tillrätta med krisen inom organisationen. Och en som krävt rikspolischefens avgång är Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschef i Sala.

– Dan Eliasson är ju inte ensam om att driva det här, så att bara han skulle gå skulle inte ha gjort någon effekt tror jag. Men det finns ju flera omkring honom som ger råd, och det hade ju varit intressant att titta på. Det som är förvånande är ju att Ygeman inte förstår hur allvarligt det är, säger Agneta Kumlin.

Anställningsstopp för nationella avdelningar

Förbättringsåtgärderna är, enligt inrikesminister Anders Ygeman, att inrätta särskilda åklagarstyrkor som ska placeras i lokalpolisområdena för att stötta poliserna i utredningsarbetet. Det kommer också att bli anställningsstopp för de nationella avdelningarna, och de nya poliserna kommer istället att placeras i lokalpolisområdena i landet.

– Det är ju en tillfällig lösning, säger Agneta Kumlin, för då får vi ju poliser som kanske inte har sökt till vårt område, och så fort de öppnar upp i Stockholm till exempel så söker de sig tillbaka. Det är ju bra att man gör det, men det är bara en tillfällig lösning. Man måste parallellt jobba med lokalrekrytering och andra frågor. '

”Det finns ljuspunkter i utvecklingen”

– Sammanfattningsvis kan man säga att resultatet är för dåligt, men det finns också ljuspunkter i utvecklingen, säger Anders Ygeman. Utredningensresultaten i region ost har vänt uppåt. Räknar man bort ett stort bedrägeriärende så är det ingen stor vändning, men den har faktiskt vänt. Det ska ses i ljuset av att resultaten faktiskt har fallit i sju år.

Men Agneta Kumlin anser alltså inte att utvecklingen går åt rätt håll.

– Vi lokalpolischefer i Västmanland pratade om det här häromdagen, och sa just att ljuset i tunneln är borta lite grann. Det som är ljuset i tunneln är att det fortfarande finns poliser med engagemang och ambition till att jobba, men det håller inte hur länge som helst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.