Så här ser det ut vid en fritidsbank i Skåne. Foto: Helene Blob

Kungsör kan få fritidsbank

Publicerad

Kungsör ska nu utreda förutsättningarna för att inrätta en fritidsbank – ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning.

En fritidsbank fungerar som ett bibliotek för sport- och fritidsprylar. Invånare i området lämnar in saker som sällan används – skridskor, volleybollar, flytvästar och kikare. Sedan kan andra gratis låna utrustningen för att, exempelvis, prova på en ny sport.

Ekonomiska och miljömässiga fördelar

Nu har kommunfullmäktige beslutat att utreda förutsättningarna för en fritidsbank i Kungsör.

– Jag tycker att det känns spännande och helt rätt i tiden att titta på det här konceptet. Det har många fördelar, såväl ekonomiska och miljömässiga. Det kan också innebära roliga och utvecklande arbetsuppgifter, säger Astrid Kvarnlöv, kultur- och fritidschef i Kungsör.

Finns i Sala och Västerås

Förvaltningen ska nu titta på lösningar vad gäller bland annat lokal och personal. Om allt går som det ska skulle fritidsbanken kunna öppna i höst, enligt Astrid Kvarnlöv.

i slutet av fjolåret öppnade Västmanlands första fritidsbank i Sala, och häromveckan öppnade en till Västerås. Det planeras också för en fritidsbank i Arboga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.