Jeanette Wikström jobbar som betongarbetare i Västerås. Foto: SVT / Privat

Kvinnor i byggbranschen vill lyftas för vad de kan

Publicerad

”Det viktigaste är att byggbranschen är för alla och att sådana saker som till exempel etnicitet eller kön inte ska spela någon roll”, säger Jeanette Wikström, betongarbetare i Västerås.

Medan Byggnads styrelse väljer att uppmärksamma den internationella kvinnodagen genom att bära s k ”pussy-hats” skulle kvinnor inom byggsektorn gärna vilja se att fler goda exempel lyftes fram.

– Min första reaktion var varför har de inte rosa bygghjälmar istället. Man kan ju också lyfta kvinnorna i branschen på ett annat sätt – att lyfta några av våra fantastiska kvinnliga hantverkare, säger Jeanette Wikström, betongarbetare i Västerås.

För tillfället arbetar hon på JMs projekt Österport i Västerås där hon trivs bra med både arbetsuppgifter och kollegor.

Nedvärderande kommentarer

Samtidigt säger hon att det finns mycket kvar att göra när det gäller arbetsmiljön för kvinnor i branschen, inte minst när det gäller nedvärderande kommentarer.  

– Som tjej har man ofta lite mer att bevisa än om det hade varit en snubbe som gör samma jobb. Jag har fått höra många kommentarer under de få åren jag har jobbat – de måste bort först och främst. Personligt riktade sexskämt ska man inte behöva höra, säger hon.

Jeanette upplever att Byggnads jobbar hårt med frågan och gör mycket för att både rekrytera och stötta tjejer i branschen.

– Kampanjen Stoppa machokulturen och även filmen Bygg din framtid tycker jag är bra exempel, säger hon.

”Kan fan vi också”

Jeanette Wikström tycker det är positivt att förbundsstyrelsen i samband med den internationella kvinnodagen vill uppmärksamma kvinnor och tycker att den text som gått ut är bra men hon skulle också gärna se att kvinnliga förebilder i branschen lyftes fram mer.

– Vi kan fan vi också! Vi är så få och vi måste stötta, stärka och behålla de kvinnor som finns. Vi behöver synas mer så att yngre tjejer som vill välja bygg ser att det där kan jag också göra. Att man inte väljer bort för att man tror att det är tungt eller är en viss kultur, säger hon.

Förebilder finns

Två kvinnor i branschen vilka Jeanette personligen tycker är värda att lyfta fram är Emmelie Renlund, träarbetare och medlem i styrgruppen för Byggnads kvinnliga nätverk och Paulina Johansson, rörmontör som också sitter i styrgruppen och är engagerad i jämställdhetsfrågor i branschen.

– Jag tycker de är två klockrena exempel på förebilder bland kvinnor i byggbranschen. Det de båda gör är att de vågar stå upp för både sina åsikter, sig själva och alla andra kvinnor i branschen, säger hon.

Reaktioner på mössorna

På Byggnads Facebook-sida har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Heja-rop blandas med vassa kommentarer som frågar efter förändring istället för ”fitt-mössor”.

”Många mössor, inga kvinnor”, ”Känns mer som ett förlöjligande av kvinnor” och ”Om ni nu är så måna om kvinnans intressen så se nu till att ni ställer er upp och ser till att varje kvinnodominerande yrke får upp sina löner till samma nivå som männens” är några av de kommentarer som kommit in.

Nöjd med genomslaget

– Det är en solidaritetshandling med kvinnorörelsen som vi tagit för att visa att vi är för jämställdhet, säger Jan Andersson som är ordförande för Byggnads Mälardalen och också sitter i förbundsstyrelsen.

Han säger att även om mössor i sig inte stärker kvinnorna i branschen så har bilden fått önskad effekt.

– Jag tycker väl i det kommentarsfält jag läst att det nådde målet att slå igenom i varje fall. Hade vi inte haft de där mössorna på oss på bilden så hade vi inte fått den här uppmärksamheten, säger han.

Långsiktigt arbete

Jan Andersson hoppas att förbundet genom att lyfta frågan, oavsett på vilket sätt, i förlängningen bidrar till att skapa en mer jämställd bransch.

– För varje gång vi pratar om de här frågorna så tar vi ett steg framåt. Vi jobbar ju verkligen med frågan. Nu finns jämställdhetsansvariga i alla regioner och vid varje utbildning vi har tar vi upp det här. Det ska vara en självklarhet i alla lägen arbeta för jämställdhet, säger han.

Byggnads förbundsstyrelse uppmärksammar den internationella kvinnodagen med ”pussy-hats”. Foto: Byggnads

Pussyhats

”Pussy-hat project” är ett amerikanskt initiativ som startade i anslutning till den kvinnodemonstration som hölls i Washington efter Donald Trumps installation, för att lyfta kvinnors rättigheter. Ordvitsen med en mössa med kattöron och namnet pussy-hat istället för pussy-cat är enligt initiativtagarna ett sätt att försöka återta ordet ”pussy” vilket används som ett nedvärderande uttryck motsvarande ordet ”fitta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.