Foto: arkiv

Förslaget: Låt även diabetesföräldrar ta kontaktdagar

Uppdaterad
Publicerad

Att få ta ut kontaktdagar skulle lösa situationen för många diabetesfamiljer. Det menar Diabetesförbundet, som idag träffar ansvarig minister Annika Strandhäll och lägger fram förslag till lagändring.

– Den möjligheten finns redan för föräldrar till barn som omfattas av LSS. Vi menar att det är en enkel och rationell lösning att även ge den möjligheten till föräldrar vars barn har allvarliga kroniska sjukdomar, säger Fredrik Löndahl, ordförande diabetesförbundet.

Föräldraförsäkringen utreds

Åtstramningen av reglerna för tillfällig föräldrapenning – eller VAB – gör att diabetesföräldrar inte får någon ersättning när de är med i barnets förskola eller skola för att utbilda och stötta personal i barnets behandling. Något som drabbar många familjer ekonomiskt.

Just nu pågår en statlig utredning och översyn av föräldraförsäkringen. På onsdagsförmiddagen träffar diabetesförbundet socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att diskutera och presentera förslaget om att ge fler föräldrar möjligheten att nyttja kontaktdagar.

Tio dagar per år

– Det tak som finns för kontaktdagar idag, om max tio dagar per år och barn bedömer vi skulle täcka behovet även för de här familjerna i väldigt många fall. Vissa skulle bara nyttja någon enstaka dag, andra skulle förstås slå i taket, säger Fredrik Löndahl.

– Det blir ju också en tydlig och fungerande avgränsning vilka fler som skulle ges möjlighet att ta kontaktdagar när vi pratar om barn med allvarliga kroniska sjukdomar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.