Foto: Robert Gustavsson / SVT

Minoo Akhtarzand gör ett nytt försök med Telia

Uppdaterad
Publicerad

När landshövdingen skickade en vädjan till Telia att göra halt av nedläggningen av kopparnätet i Västmanland blev svaret nej. På torsdagen åkte hon till huvudkontoret för att träffa Telias vd i ett personligt möte.

På torsdagsmorgonen åkte landshövdingen i Västmanland Minoo Akhtarzand upp till Telias huvudkontor vid Stureplan i Stockholm för att träffa Telias vd Hélène Barnekow. Landshövdingen hoppades att ett nytt och personligt möte med det stora mediaföretaget ska leda till en större förståelse för de drabbade på landsbygden i Västmanland.

– Det var ett jättebra möte i god anda. Vi vill jobba gemensamt för att lösa de här problemen, säger Minoo Akhtazand.

Kopparnätet avvecklas

Kommunrepresentanter på plats

Till mötet i Stockholm hade landshövdingen med sig kommunstyrelsens ordförande från Sala och ansvariga för bredband hos länsstyrelsen och Skinnskatteberg.

Telias vd hade med sig ansvarig för den digitala omställningen, tekniskt ansvariga samt ansvarig för kundupplevelser.

Ingen senareläggning

Beskedet som landshövdingen fick var att Telia inte planerar att senarelägga sin nedsläckning av kopparnätet, men att de är beredda att inleda ett tätare samarbete med kommunerna i Västmanland för att kunderna på landsbygden ska få en bättre uppkoppling.

Bildar samarbetsgrupp

Telia kommer även att installera förstärkningar i Skinnskatteberg och följa upp vilken effekt det får för abonnenterna.

– Vi är överens om att bilda en samarbetsgrupp med respresentanter från våra kommuner och representanter från Telia. Grupperna kommer att jobba parallellt med den här frågan och utvärdera allt eftersom, säger Akhtarzand.

Som en del i uppföljningen av arbetet passade Minoo Ahktarzand även på att bjuda in Telia och övriga mötesdeltagare till ett möte på Västerås slott i slutet av juni.

Fick nej tidigare

Det var i ett brev till Telias vd som Minoo Akhtarzand och tio Kommunstyrelseordföranden i Västmanland gjorde ett första försök och vädjade till Telia att de skulle göra halt i nedläggningen av kopparnätet.

– Det här skapar mycket stor oro och upprördhet hos de boende på landsbygden, sa Minoo Akhtarzand då.

Telia gav dock Västmanlands-politikerna och landshövdingen kalla handen och menade att arbetet inte gick att pausa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kopparnätet avvecklas

Mer i ämnet