Landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP) säger att Landstinget behöver jobba mer med att utbilda vårdpersonal i hur man förskriver fysisk aktivitet på recept. Foto: SVT

Landstinget ”Vi behöver jobba mer med det”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vet att vi har legat lågt jämfört med andra landsting i förskrivning av fysisk aktivitet och det är något vi behöver jobba mer med, säger Pernilla Rinsell, miljöpartistiskt landstingsråd.

En halv procent av recepten 2015

Av 300.000 läkarbesök 2015 skrevs endast en halv procent recept på fysisk aktivitet, FaR, ut. Det trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att fysisk aktivitet skrivs ut vid många olika sjukdomar och i förebyggande syfte.

Träningens påverkan på hjärnan

Vad kommer ni att göra för att förändra detta?

– Dels är vi på gång att göra en förändring där fysioteraputerna kommer att integreras i primärvården. Det ger en förutsättning att ta tillvara på deras kompetens i det här. I samband med det kommer en utbildningsinsats att göras kring FaR. Vi har också beslutat att vi ska ha en FaR samordnare som ska tillsättas resten av året, säger Pernilla Rinsell.

Behöver höja kunskapen

Tror du att det finns en okunskap om FaR inom landstingets enheter?

– Jag tror att det kan vara så. Det är därför vi ser att det kan behövas en FaRsamordnare som stöttar och höjer kunskapen inom vården, säger Pernilla Rinsell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träningens påverkan på hjärnan

Mer i ämnet