Brandmännens uppror fortsätter: ”Tror inte vi har sett slutet”

Uppdaterad
Publicerad

Upproret hos deltidsbrandmännen sprider sig i riket. På länsstyrelsen i Västmanland följer man utvecklingen.

– En brandman kan ju alltid säga upp sig. Problemet är ju om det är fler som gör det samtidigt, då blir det en svår situation. Jag tror inte att vi har sett slutet på det här än och sista ordet är inte sagt heller, säger Per Höglund, Samhällsskydd länsstyrelsen Västmanland.

I Arboga och Kungsör säger nu deltidsbrandmän upp sig. Men det pyr även i Virsbo och Sala Heby. Upproret hos deltidsbrandmännen är något som sker i hela riket just nu.

Uppror bland deltidsbrandmän

Central lösning

Det som komplicerar den lokala konflikten mer är att det är centrala parter som har förhandlat fram ett avtal som de enskilda medlemmar inte är nöjda med.

– Nu har de en uppsägningstid på 3 månader så nu ligger bollen hos arbetsgivaren att lösa situationen. Vi går inte in från länstyrelsens sida och talar om hur många brandmän man ska ha. Däremot har alla kommuner och räddningstjänster talat om vilka uppdrag man har till sina medborgare. Fortsätter det här som det har gjort hittills kommer jag att kontakta räddningscheferna för att få en beskrivning på hur de har tänkt lösa det här, säger Per Höglund, Samhällsskydd länsstyrelsen Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppror bland deltidsbrandmän

Mer i ämnet