Gamla Lapphyttan i Norberg är exempel på område som anses ska bli riksintresse. Foto: SVT

Fler viktiga områden kan få skydd – Lapphyttan ett exempel

Uppdaterad
Publicerad

Fler kulturhistoriska miljöer i Västmanland, bland annat gamla Lapphyttan i Norberg, kan få utökat skydd. Det när länets riksintressen ska ses över.

– Det är på tiden. Riksintressena kom 1987 och det är ju ett tag sedan. Bilden och synen på vad som är riksintressant förändras. Man kan behöva justera dem som redan finns och samtidigt se om nya områden bör bli riksintressen, säger Ulla Bergquist, antikvarie på Länsstyrelsen i Västmanland.

– Vi avser att se över länets alla 26 riksintressen för kulturmiljövård med början nästa år och så får vi se om det blir några nya också.

Kan det försvinna några också?

– Ja det kan det ju men jag tror inte det är aktuellt för något i vårt län.

”Ska bevaras”

Ett riksintresse är ett område som pekats ut av ansvarig myndighet och kan gälla till exempel särskilda naturtillgångar, industri- och energiproduktion, yrkesfiske eller kulturhistoriska miljöer.

Riksintressen för just kulturmiljövård pekas ut av Riksantikvarieämbetet, på deras eller länsstyrelsens initiativ, som anses intressant och viktigt ur ett nationellt perspektiv och därför bör bevaras.

När det planeras för ny markanvändning, som byggnation, måste först en prövning göras.

– I och med det finns det ett statligt anspråk att de här värdena som finns ska bevaras. De får inte påtagligt skadas av de åtgärder som man tänker göra.

Lapphyttan riksintresse

Riksintresset utanför Norberg, Olsbennings bergsmansby, är ett exempel som kan utökas i samband med länsstyrelsens översyn av riksintressena för kulturmiljövård.

Det handlar om bergsbrukets historia och där anses nu att även den gamla Lapphyttan som ligger strax intill ska ingå.

Där framställdes järn under medeltiden och gamla Lapphyttan, sägs ha haft stor betydelse för svensk och europeisk forskning om järnframställning.

– Och de här två hyttorna, eller områdena, bör bindas ihop till ett enda stort riksintresse. De representerar båda riktigt gamla hyttor för de anlades under 1100-talets andra hälft på bägge ställena, men det ena är en byhytta och den andra en utmarkshytta.

– Man menar idag att det är i Sverige som masugnen kan ha uppfunnits och det kan ju då, om Norberg är den äldsta Bergslagen, vara här i Norberg det skedde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.