Struntade i tiotal ärenden – under flera månaders tid

Uppdaterad
Publicerad

Den anställda lät elva ärenden ligga i flera månader. Vissa av dem handlar om oro för barn. Till sin chef sa den anställda att nödvändiga brev inte inkommit. Chefen upptäckte senare att detta inte stämde.

Ärendena handlar bland annat om barns vårdbehov, begäran om körkortsuyttrande och avlysningsbesked där det finns barn i hushållet. De ratade handlingarna upptäcktes när en chef på Socialtjänsten i Arboga gick in på den anställdas rum för att kontrollera en almanacka.

– Det är oerhört allvarligt. Vi måste kunna bevisa att vi vidtagit åtgärder. Det är en jättebrist, säger Marjo Savelius, socialchef på Socialtjänsten i Arboga.

Struntade i sina arbetsuppgifter

På Socialtjänsten finns en mottagningsfunktion där handlingar om vuxna och barn tas emot. Enligt lag finns det riktlinjer för hur dessa ska hanteras. När någon gör en anmälan om oro för barn måste regelverket i socialtjänstlagen och kommunens riktlinjer följas. I lagstifningen ska man skyndsamt göra en riskbedömning, det vill säga samma dag som anmälan kommer in.

– Personen som hade det här uppdraget struntade i det. På direkt fråga från chefen om hur sitationen var inom mottagningsdelen svarade den anställda att det var lugnt och åtgärdat, säger Marjo Savelius.

Får inte jobba kvar

Men i en kontroll visade det sig inte finnas någon dokumentation på att den anställde vare sig gjort skyddsbedömningar eller kontaktat anmälarna. Samtliga handlingar hade legat i flera månader, varav en sedan april.

– Vi vet att ingen farit illa av det här. Vi har kontaktat anmälarna, säger Marjo Savelius.

Hon tillägger att den anställde visste om att det här skulle göras och att chefen skulle informeras.

– Efter att det här uppmärksammades har den aktuella personen avslutat sitt anställning i kommunen, säger Marjo Savelius.

Händelsen har lex Sarah-anmälts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.