VSK bandy är ett av lagen som kan tjäna på MDU:s satsning på elitidrottare. Foto: SVT

Lättare för elitidrottare att studera på Mälardalens universitet

Uppdaterad
Publicerad

Fortsätt satsa för att bli fotbollsproffs, samtidigt som du får sina akademiska utbildning. Den dörren öppnas nu i Västerås och Eskilstuna när Mälardalens Universitet åter blir ett elitidrottsvänligt lärosäte.

Beslutet från Riksidrottsförbundet gör det möjligt för elitidrottare att få ett individuellt anpassat studieupplägg på sina universitet, för att kunna satsa fullt ut på sin idrott samtidigt som man fullföljer sin akademiska utbildning. Det gäller såväl föreläsningar, studietakt och tentor.

Bakom beslutet ligger ett lokalt utvecklingsarbete mellan MDU, RF-SISU i Sörmland och Västmanland, Västerås Idrottsallians, kommuner samt regioner.

Bra för Västerås

Vicki Skure-Eriksson, (C) ordförande i Nämnden för idrott, fritid och förebyggande, beskriver det om otroligt glädjande.

– Det är bra för Västerås både som idrotts-och universitetsstad att våra elitklubbar kan behålla och rekrytera spelare eller individuella idrottare och det är viktigt att man som elitidrottare har möjlighet att satsa på dubbla karriärer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.