Liberal kommunpolitiker i Skinnskatteberg byter parti till Sverigedemokraterna. Foto: TT

Liberal kommunpolitiker hoppar av till SD

Uppdaterad
Publicerad

Ewa Olsson Bergstedt, kommunpolitiker i Skinnskatteberg, hoppade nyligen av alla sina politiska uppdrag. Nu har hon bytt parti till Sverigedemokraterna.

Ewa Olsson Bergstedt har varit ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelse för Liberalerna. Hon har också varit vice ordförande i barn- och utbildningsutskottet. 

Vid senaste sammanträdet av kommunfullmäktige hoppade hon av alla sina politiska uppdrag.

– Det blev för mycket med politiken. Jag var less på det, säger Ewa Olsson Bergstedt.

Nu har hon dock meddelat att hon byter parti till Sverigedemokraterna. Orsaken är Liberalernas agerande på riksnivå.

– Jag tycker inte det är rätt att utesluta Sveriges tredje största parti. Jag tycker alla ska få säga sitt och att det vore bättre att samarbeta i sakfrågor, säger hon.

Björklund: Förhandlar inte med SD

På tisdagen förra veckan markerade Jan Björklund mot sina lokala partikollegor i Hässleholm. Det efter att Liberalerna, M och KD tillsammans kunnat säkra makten i kommunfullmäktige, med stöd av SD.

”Liberalerna förhandlar inte med SD. M+L+KD i Hässleholm satte sig fr o m igår i beroendeställning av SD. Inte acceptabelt”, skrev Björklund på Twitter.

Ewa Olsson Bergstedt håller inte med partiledningen och tycker att det på lokal nivå inte är hållbart att utesluta Sverigedemokraterna.

– Liberalerna är inte det parti som det var när jag började. Lokalt har vi högt i tak, vi har inga hemligheter. Vi har inget samarbete, men det vill jag ha, säger Ewa Olsson Bergstedt.

Har inget öppet samarbete

Carina Sándor är Liberalernas och kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg är inte överraskad över Ewa Olsson Bergstedts beslut.

– Vi visste att hon ville ha mera samarbete med SD och att hon tycker att det är fel att vi inte gör det, säger Carina Sándor.

Carina Sándor menar att de håller samma ställning som partiledningen i att inte förhandla med SD och att de inte har något samarbete med partiet. Hon menar dock också att det är annorlunda på lokalnivå.

– Vi är inte arga eller sura på henne. Hon har bara en annan politisk syn, säger Carina Sándor.

”Kommer inte gå runt med järnrör nu”

Ewa Olsson Bergstedt kommer inte ha några uppdrag inom Sverigedemokraterna fram till valet, men hon kommer finnas med i bakgrunden. Hon är mest intresserad av paritets skol- och vårdpolitik.

– När man inte är tillfreds så är det bättre att byta. SD ligger mig mer varmt om hjärtat idag. Jag är inte en förändrad person, jag kommer inte gå runt med järnrör nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.