Foto: TT

Liberalerna vill återinföra vårdbiträden

Publicerad

Den nya tjänsten ”vårdnära service” som Landstinget Västmanland har infört räcker inte för att avlasta sjukvårdspersonalen, anser Liberalerna.

De har nu lämnat in en motion till landstingsfullmäktige om att återinföra vårdbiträden.

– Bakgrunden är att vi ser en brist på sjuksköterskor och det börjar även bli brist på undersköterskor. Tittar man på vad de faktiskt gör ser man att de utför dels väldigt kvalificerade arbetsuppgifter, men också en del okvalificerade uppgifter för att fylla hålet som vårdbiträdena lämnade efter sig när de försvann på 90-talet, säger Helena Hagberg, oppositionsråd (L).

Vårdnära service

Majoriteten i landstinget svarar att projektet ”Vårdnära service” fyller behovet av avlastning för sjuksköterskor och undersköterskor. De anser därmed motionen besvarad.

Helena Hagberg medger att det är en bra satsning, men hon tycker inte att den räcker.

– I den satsningen saknas patientnära service. Vi pratar om en annan kategori, som inte har undersköterskeutbildning men som kan göra det basala som att bädda om sängen och också se hur den sängliggande människans mående förändras, säger hon.

Lägre lön

Eftersom vårdbiträden inte har undersköteskeutbildning skulle de också ha lägre lön än undersköterskor.

Undersköterskor har idag ganska låg lön – vem kommer vilja jobba som vårdbiträde och tjäna ännu mindre?

– Många undersköterskor vill vidare till sjuksköterskeutbildning. Det kan finnas en grupp som står långt från arbetsmarknaden och som de här jobben kommer att kunna tilltala.

Är det här ett initiativ för låglönejobb?

– Det kan det absolut betraktas som – det är framför allt ett initiativ för den patientnära vården, men det kan finnas andra vinster också, säger Helena Hagberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.