Foto: SVT

M vill snabba upp arbetet med nya cykelbanan

Publicerad

Hallstahammar borde betala en förstudie för en cykelväg mellan Kolbäck och Eriksberg – det anser alliansen i kommunen. På så sätt hoppas de på att få Trafikverket att prioritera upp sträckningen.

Sedan tidigare pågår ett arbete med att få till en cykelväg mellan Strömsholm och Kolbäck. Ursprungligen ville kommunen att cykelvägen skulle gå hela vägen från Strömsholm till Eriksberg – men av olika anledningar har kommunen tillsammans med Trafikverket valt att prioritera Strömsholm-Kolbäck, medan Kolbäck-Eriksberg har lagts på is.

Den sträckningen vill nu alliansen i Hallstahammar blåsa nytt liv i. I en motion till kommunfullmäktige föreslår de att kommunen tar på sig att betala förstudien.

– Det är en oerhört farlig väg. Det är ingen belysning, bilarna kör fort, på vintern blir det slaskigt men även i normaltillstånd är vägen farlig. När E18 leds om blir det tung trafik på vägen. Och vi vill ju att fler ska cykla, säger Jenny Landenäs (M), gruppledare för Moderaterna i Hallstahammar.

Har kommunen råd att stå för förstudien?

– Ja, man måste ha det. Det har varit allvarliga cykelolyckor, vi kan inte vänta på en dödsolycka. Vi vill knyta ihop våra tätorter. Väldigt många vi pratar med är irriterade över att den här cykelvägen dröjer, säger Jenny Landenäs.

Hallstahammars kommunalråd Catarina Pettersson (S) säger att anledningen till att sträckningen prioriterades ner var att den visade sig bli väldigt dyr, med anledning av en järnvägsövergång som måste lösas.

– Vi ville prioritera Strömsholm-Kolbäck eftersom vi har många barn som cyklar där, säger Catarina Pettersson.

Bollen ligger hos Region Västmanland

Kommunen har för flera år sedan avsatt sju miljoner kronor i budgeten till cykelvägen, men arbetet med den tar tid – just nu ligger bollen hos Region Västmanland, som utreder cykelbanans eventuella påverkan på det Natura 2000-område som den kommer att sträcka sig genom.

Catarina Pettersson säger att det ”absolut” kan vara ett alternativ att kommunen finansierar en förstudie för att komma igång även med sträckningen Kolbäck-Eriksberg.

– Men det har inte varit uppe än. Vi har jobbat hårt med den första sträckningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.