Foto: SVT

Mälaren – en sexfilig motorväg

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan Mälarfarleden få en större betydelse för godstrafik. Under onsdagen samlades representater från olika myndigheter på Västerås slott för att diskutera sjöfarten som ett alternativ till övriga transportsslag.

– Mälaren skulle vi idag kunna säga är en sexfilig motorväg som knappt utnyttjas, säger Carola Alzén, verksamhetsansvarig för Mälarhamnar AB. Vi har obegränsade möjligheter att ta större volymer, samtidigt som det är fullt på väg och järnväg norr och söder om Mälaren. Möjligheterna finns och nu handlar det om att godset tar rätt väg.

En viktig faktor för att möjliggöra en utveckling av sjöfarten på Mälarfarleden är att slussen i Södertälje byggs ut, samt att Mälarfarleden breddas och får ett större djup och det arbetet är redan i full gång.

Som det ser ut idag kommer byggnationen påbörjas nästa år och vara klart redan år 2018, och då kommer det vara möjligt för större fartyg att transportera gods i farleden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.